Poster Örnekleri

Bugün sizlerin poster tasarımlarınızda ilham alabileceğini düşündüğüm poster örnekleri ile karşınızdayım. Yazımda farklı boyutlarda tasarlanmış birbirinden güzel poster örnekleri bulunmakta.

Poster Örnekleri - Film Posterleri

Poster deyince aklımıza ilk gelen örnekler sanırım film afişleri oluyor. Bu yüzden sizlere poster örnekleri gösterirken film afişlerine yer vermezsem olmaz dedim ve bir kaç adet film posterini sizlere göstermek istedim. Film afişleriyle başlayalım, kademe kademe diğer poster örneklerine de geçiş yapalım.

poster örnekleri baby driver film posteri örneği

poster örnekleri avatar film posteri örneği

poster örnekleri blade runner film posteri örneği

poster örnekleri moonlight film posteri örneği

poster örnekleri star wars film posteri örneği

Poster Örnekleri - Alışveriş ve İndirim Posterleri

Poster örnekleri yazımızda Dünya'da en çok hazırlanan posterler olan alışveriş ve indirim posterlerine geldi sıra.

Poster örnekleri alışveriş indirim posteri

Poster örnekleri ayakkabı alışveriş posteri

Poster örnekleri alışveriş festivali posteri

Poster örnekleri indirim posterleri

poster örnekleri indirim işaretleri

Yukarıda poster örneklerinden son verdiğim resimdeki örnek; indirim işaretleri ile ilgili. Alışveriş posterlerinin en dikkat çekici yanı indirim işaretleridir. İndirim işaretlerini hazırladığınız posterde göze batacak şekilde ve dikkat çekici hazırlamalısınız.

Nostaljik Poster Örnekleri

Poster örnekleri yazımızın bu bölümünde de biraz nostalji yapalım. İnternetin olmadığı, televizyonun ise sadece bazı kesimlerde bulunduğu yıllarda posterler reklamcılıkta büyük bir öneme sahipti. Bakalım o yılların poster örnekleri nasılmış.

nostalji poster örnekleri

poster örnekleri ilk yıllar

geçmişten günümüze poster örnekleri

poster örnekleri nostaljik dizaynlar

Poster örnekleri yazımızın sonuna geldik. Yakın zamanda daha fazla poster örneği paylaşmayı düşünüyorum. Takipte kalın lütfen.

A4 Boyutunda Word, Photoshop, ıllustrator, Acrobat Hazır Şablonları

A4 kağıt boyutunun ölçüleri hakkında daha önce A4 Boyutu yazımızı hazırlamıştık. Yazıda A4 kağıdı hakkında tüm bilgiler yer almakta. Bu yazımızda ise A4 kağıt boyutu büyüklüğünde, gerçek oranlarda word, photoshop, illustrator ve acrobat şablonlarını sizler için sunuyoruz.

A4 Boyutunda Word, Photoshop, ıllustrator, Acrobat Hazır Şablonları

Kullanmak istediğiniz programa uygun olan şablonu indirip kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey şablon dosyasını indirmek ve kullanacağınız programda açmak.






#Etiketler: A4 word şablonu, A4 photoshop şablonu, A4 illustrator şablonu, A4 acrobat şablonu

Afiş Boyutları - Ebatları

Reklam sektöründe en sık kullanılan argümanlar afişlerdir. Bir ürünün, bir firmanın, bir sinema filminin ve bunlara benzer şeylerin reklam yoluyla tanıtımları için afişler oldukça sık kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere standart afiş boyutları adı altında en çok tercih edilen afiş boyutları hangileri ve diğer tüm afiş ebatları hakkında bilgiler vereceğiz. Hadi hemen afiş ölçülerine geçiş yapalım.

Afiş boyutları ebatları

En Çok Kullanılan Afiş Boyutları

Afiş boyutları konumuza öncelikle en çok tercih edilen ve kullanılan afiş ölçüleri ile başlayalım. Bakalım Türkiye'de afişler en çok hangi boyutlarda tasarlanıyor. Sonrasında ise afiş hazırlamada kullanılan diğer kağıt boyutlarına geçelim.

En çok kullanılan afiş boyutları

Afiş hazırlamada en çok tercih edilen üç kağıt boyutu var. Genellikle bu ölçüler tercih edilmekte. Bu ölçüler ise;

  • 35 x 50 cm
  • 40 x 60 cm
  • 50 x 70 cm

Bu ölçülerin yanı sıra afiş hazırlamada kullanılan farklı boyutlar da bulunmaktadır. Afiş hazırlanırken boyutlandırmada etkili olan faktör ise, afişin ne amaçla tasarlandığıdır. Örneğin; bir sinema afişini çok küçük bir boyutta tasarlayamazsınız. Yine bir el ilanını, film afişi boyutunda yaparsanız olmaz. Gelin şimdi de diğer afiş boyutlarına bir göz atalım.

Afiş boyutu çeşitleri

Afiş boyutları arasında en çok kullanılan boyutları öğrendik. Şimdi gelin diğer afiş boyutlarına bir bakalım.

Afiş Boyutları

  • 22 X 28 cm
  • 28 X 41 cm
  • 28 X 43 cm
  • 35 X 50 cm
  • 41 X 57 cm
  • 45 X 64 cm
  • 46 X 61 cm
  • 50 X 70 cm
  • 57 X 82 cm
  • 61 X 91 cm
  • 64 X 90 cm
  • 70 X 100 cm

Aslında afiş boyutlarına bir standart getirmek çokta mümkün olmuyor. Afiş tasarımcısı tasarımını yaparken farklı boyutlarda da yapabiliyor. Daha önce de söylediğimiz gibi verdiğimiz ölçüler afiş tasarımında en çok kullanılan afiş boyutları.

Kullanım Alanlarına Göre Afiş Boyutları

Afiş boyutları kullanılacağı alana göre değişmektedir. Film, konser, tiyatro afişleri, sokak ilan afişleri, el ilanları gibi farklı alanlar için farklı boyutlarda afişler hazırlanmaktadır.

Film Afişi Boyutları 

Film afişi boyutları

Film afişi boyutu olarak en çok kullanılan iki ölçü vardır. Bunlar;
  • 68,58 x 101,6 cm
  • 101,6 x 152,4 cm

Film afişi boyutlarında, yukarıdaki ölçülerden ise en çok kullanılanı 68,58 x 101,6 cm olanıdır. Küçük boyutlu olan film afişi bir çok alanda kullanılırken, diğer büyük boyutlu film afişi, genellikle otobüs durağı yanlarındaki reklam panolarında kullanılmaktadır.

Otobüs Durağı Film Afişi Boyutları

Afiş boyutları yazımızın sonuna geldik. Yakında sizler için afiş hazırlama programları adı altında çok güzel bir makale hazırlamayı düşünüyorum. Takipte kalın.

Kağıt Nasıl Üretilir?

Hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız kağıtların nasıl üretildiğini biliyor musunuz? Peki ya; kağıtların ağaçlardan yapıldığını duyduğunuzda şaşırdınız mı? Bugün sizlere kağıdın yapım aşamalarını anlatarak kağıt nasıl üretilir? konusunu basit bir dille anlatıyorum.

Kağıt nasıl üretilir?

Bir ağaca baktığımızda, onun kadar büyük bir şeyden kağıt gibi zarif ve narin bir malzemenin nasıl üretildiğini merak edebilirsiniz. Aynı zamanda ağaçlar beyaz olmamasına rağmen kağıtlar nasıl beyaz olabiliyor? Merak etmeyin kağıt üretimi hakkındaki bu yazımda bütün bu sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz.

Kağıt Üretimi ve Yapım Aşamaları

Kağıt üretiminde ağaçların kesilmesi

Kağıt üretimi ağacın kesilmesi ile başlamaktadır. Kağıdın hammaddesini oluşturan ağaçlar kesilirler ve kütük haline getirilirler. Kütük haline getirilen ağaçların kabukları ağacın iç yapısına zarar vermeden soyulur.

Kağıt üretimi için ağaçların küçük parçalara ayrılması

Kabukları soyulan ağaçlar yıkama işleminden geçirilirler ve küçük parçalar haline getirilirler.

Kağıt yapım aşamaları öğütücüden geçirme işlemi

Küçük parçalara ayrılan ağaç parçaları bir öğütücünün içerisinde kimyasal maddeler ile karıştırılır ve çok daha küçük parçalara ayrılırlar. Kağıt üretiminin bu aşamasında odunlar artık kağıt hamuruna dönüşmeye başlamıştır.

Kağıt üretimi kağıt hamurunun beyazlatılması

Kağıt hamuru daha sonra büyük silindirler içerisinde işlenmeye devam eder. Kağıt üretiminin bu aşamasında kağıt hamurunun beyaz rengini alması sağlanmaktadır.

Kağıt hamuruna kimyasalların eklenmesi

Silindirden geçen kağıt hamuru büyük karıştırıcılara girer. Bu aşamada kağıdın kalitesini ve dayanıklılığını arttırmaya yarayan kimyasal maddeler eklenmektedir.

kağıt nasıl üretilir - beyaz kağıt hamuru

Artık kağıt üretimi aşamalarından en önemlisi olan kağıt hamurunu oluşturduk. Hazırlanan kağıt hamuru yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi beyaz bir köpük şeklindedir.

Kağıt hamurunun preslenmesi

Hazırlanan kağıt hamuru pres makinelerine girerek preslenir ve düz bloklar haline getirilir.

kağıt hamurunu silindirden geçirme

Düz bloklar haline getirilen kağıt hamuru silindirlerden oluşan makinelerde ince ve pürüzsüz bir yapıya kavuşur. Bu işlem sırasında kağıt hamurunda bulunan su ayrıştırılır.

kağıt üretim aşamaları kalite kontrol testleri

Kağıt yapım aşamalarının bu kısmında ilk parti ürünlerin kalitesi kontrol edilmektedir. Üretilen kağıttan bir miktar alınarak laboratuvar ortamında mikroskopla incelemesi yapılır. Burada kağıdın üretiminin devam edip etmeyeceğine karar verilir. Eğer standartlara uygun kalitede bir sonuç çıkarsa kağıt üretimi bu aşamadan sonra devam etmekte, kalitesi uygun olmayan bir sonuç çıkarsa üretimi yapılan kağıtların tekrar ilk aşamalara döndürülerek hatanın tespit edildiği yerden üretimi tekrarlanmaktadır.

Kağıt nasıl üretilir - kağıtların rulo yapılması

Laboratuvar testlerini geçen kağıtların üretim aşamaları devam etmektedir. Yukarıda kağıt üretim aşamalarından biri olan rulo yapma işlemini görmektesiniz. Bu aşamada kağıtlar devasa büyüklükte rulolara dönüştürülmektedir.

Kağıt üretiminde rulo haline gelen kağıtlar

Yukarıdaki resimde büyük bir kağıt rulosu görmektesiniz. Kağıt rulosu birazdan küçük parçalara kesilecek.

kağıt rulolarının kesilmesi

Gördüğünüz gibi kağıt rulosu daha küçük eşit parçalar halinde kesildi. Kağıt üretim aşamalarında bundan sonra kağıtların belirli boyutlarda kesilme işlemleri yer almakta. Hadi devam edelim.

kağıt üretiminde kağıtların boyutlandırılması

Daha küçük parçalara ayrılan kağıt ruloları, kağıt üretiminin bu aşamasında çok keskin bıçaklar yardımıyla kesim işlemine tabi tutulmaktadır. Burada kağıtlar örneğin; A3, A4, A5, v.b. gibi istenilen ölçülerde kesilmektedir.

kağıt nasıl üretilir son aşamalar

Yukarıda resimde gördüğünüz gibi üretilen kağıtlar kesildi ve istiflendi. Sırada üretilen kağıtların belirli adetlerde paketlenmesi var. Kağıt üretiminde, rengine ve hamur çeşidine göre farklı kağıt çeşitleri üretilebilmektedir.

Üretilen kağıtların paketlenmesi

Artık kağıt üretiminin son aşamasına geldik. Üretilen kağıtlar son aşamada paketlenmekte ve satışa hazır hale gelmekteler.

Kağıt nasıl üretilir videolu anlatım


Kağıt nasıl üretilir? basit bir dille maddeler halinde anlatmaya çalıştım. Eğer kağıt üretim aşamalarını anlattığımız bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak bizi ödüllendirebilirsiniz.

Kağıt Çeşitleri

Kağıt günlük hayatta en çok kullandığımız malzemelerden biridir. Ambalajlamada, yazışmalarda, temizlikte ve bunlara benzer pek çok alanda kağıt kullanıyoruz. Kağıt çeşitleri yapıldıkları malzeme ve kullanım alanlarına göre değişmektedir. Bu yazımızda sizlere en çok kullanılan kağıt çeşitleri hakkında bilgiler veriyoruz.

En sık kullanılan kağıt çeşitleri basım sektörü için üretilen kağıtlardır. Bu kağıt türleri arasında en çok kullanılanları aşağıda sizler için açıkladık. Umarım faydalı bulursunuz.

Kağıt çeşitleri

1. Hamur Kağıt

1. sınıf hamur kağıt çeşitleri

1. sınıf hamur kağıtlar en çok; antetli kağıt, kitap, broşür gibi çalışmaların baskısında kullanmaktadır. 1. sınıf hamur kağıtların içeriğindeki selüloz miktarı fazla, odun miktarı ise azdır.

2. Hamur Kağıt

2. sınıf kağıt çeşitleri

2. sınıf hamur kağıtlar kitap ve buna benzer işlerin baskısında tercih edilmektedir. Bu kağıtların rengi tam beyaz değildir. Bu yüzden de bu kağıtlarla kaliteli baskı yapmak mümkün değildir. İçeriğindeki selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit bulunmaktadır.

3. Hamur Kağıt

3. sınıf hamur kağıt çeşitleri

3. sınıf hamur kağıtların içeriğindeki odun oranı selüloz miktarından daha fazladır. Saman kağıdı olarak da bilinen 3. sınıf hamur kağıtların fiyatları oldukça uygundur. Baskı işlemlerinde kaliteli baskı yapılamadığı için pek tercih edilmezler.

Kuşe Kağıt

Kuşe kağıt çeşitleri

Mat ve parlak olmak üzere iki çeşit kuşe kağıt bulunmaktadır. Kuşe kağıtların kullanım alanlarına baktığımızda ise baskı işlemlerinde genellikle broşür basımı için kullanıldıklarını görürüz. Kuşe kağıtların yüzeyleri tam beyazdır. Bu özellikleri sebebiyle renkli baskı işlemlerinde oldukça kaliteli sonuçlar alınmaktadır.

Bristol (Amerikan Bristol)

Bristol kağıt

Bristol kağıtlar; bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi ise mat ve pürüzlü yapıda olan kaliteli bir kartondur. Bu kağıt çeşidi genellikle kitap, defter, broşür kapaklarında kullanılmaktadır. Bristolün arka yüzü ise renkli baskı için uygun olmamaktadır. Ayrıca bristol kağıtların, iki yüzü de farklı yapıda olduğu için revolta (çevirmeli) baskıya da elverişli değildir.

Aydınger

Aydınger kağıdı

Aydınger kağıdı şeffaf bir buzlu cam görüntüsüne benzemektedir. Aydınger kağıt çeşidi davetiyeler ve mimari çizimler gibi tasarımla farklılık yaratılmak istenen çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır. Aydınger kağıdı, tamamen beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilmektedir.

Otokopi Kağıdı

Otokopi kağıdı

Evet yazım yanlışı yok fotokopi değil otokopi kağıdı. Otokopi kağıtları kendinden karbonlu yapıdadır. Bu sebeple ekstra karbon kağıdı kullanmaya gerek kalmamaktadır. Otokopi kağıdı en çok fatura, irsaliye, sipariş fişi gibi çok nüshalı işlerde tercih edilmektedir.

Kraft Kağıtlar

Kraft kağıtlar

Kraft kağıtlar geri dönüştürülmüş olan kağıtlardan üretilmektedir. Yapıları; kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir. Kraft kağıtlar en çok davetiye, broşürler ve ambalajda tercih edilirler.

Krome Karton

Krome karton kağıtlar

Krome kartonların bir yüzeyi düzgün ve beyaz, diğer yüzeyi ise mattır. Bu kağıt çeşitleri genellikle ambalaj sektöründe kullanılır.

Pelür

Pelür kağıt çeşitleri

Pelür kağıt çeşitleri genellikle ambalaj sektöründe kullanılırlar. Kırılacak malzemeleri korumak için üzerlerine sarılırlar. Pelür kağıt çeşitleri son derece hafif, ince ve transparan yapıdadır.