Kağıt Çeşitleri

Kağıt günlük hayatta en çok kullandığımız malzemelerden biridir. Ambalajlamada, yazışmalarda, temizlikte ve bunlara benzer pek çok alanda kağıt kullanıyoruz. Kağıt çeşitleri yapıldıkları malzeme ve kullanım alanlarına göre değişmektedir. Bu yazımızda sizlere en çok kullanılan kağıt çeşitleri hakkında bilgiler veriyoruz.

En sık kullanılan kağıt çeşitleri basım sektörü için üretilen kağıtlardır. Bu kağıt türleri arasında en çok kullanılanları aşağıda sizler için açıkladık. Umarım faydalı bulursunuz.

Kağıt çeşitleri

1. Hamur Kağıt

1. sınıf hamur kağıt çeşitleri

1. sınıf hamur kağıtlar en çok; antetli kağıt, kitap, broşür gibi çalışmaların baskısında kullanmaktadır. 1. sınıf hamur kağıtların içeriğindeki selüloz miktarı fazla, odun miktarı ise azdır.

2. Hamur Kağıt

2. sınıf kağıt çeşitleri

2. sınıf hamur kağıtlar kitap ve buna benzer işlerin baskısında tercih edilmektedir. Bu kağıtların rengi tam beyaz değildir. Bu yüzden de bu kağıtlarla kaliteli baskı yapmak mümkün değildir. İçeriğindeki selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit bulunmaktadır.

3. Hamur Kağıt

3. sınıf hamur kağıt çeşitleri

3. sınıf hamur kağıtların içeriğindeki odun oranı selüloz miktarından daha fazladır. Saman kağıdı olarak da bilinen 3. sınıf hamur kağıtların fiyatları oldukça uygundur. Baskı işlemlerinde kaliteli baskı yapılamadığı için pek tercih edilmezler.

Kuşe Kağıt

Kuşe kağıt çeşitleri

Mat ve parlak olmak üzere iki çeşit kuşe kağıt bulunmaktadır. Kuşe kağıtların kullanım alanlarına baktığımızda ise baskı işlemlerinde genellikle broşür basımı için kullanıldıklarını görürüz. Kuşe kağıtların yüzeyleri tam beyazdır. Bu özellikleri sebebiyle renkli baskı işlemlerinde oldukça kaliteli sonuçlar alınmaktadır.

Bristol (Amerikan Bristol)

Bristol kağıt

Bristol kağıtlar; bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi ise mat ve pürüzlü yapıda olan kaliteli bir kartondur. Bu kağıt çeşidi genellikle kitap, defter, broşür kapaklarında kullanılmaktadır. Bristolün arka yüzü ise renkli baskı için uygun olmamaktadır. Ayrıca bristol kağıtların, iki yüzü de farklı yapıda olduğu için revolta (çevirmeli) baskıya da elverişli değildir.

Aydınger

Aydınger kağıdı

Aydınger kağıdı şeffaf bir buzlu cam görüntüsüne benzemektedir. Aydınger kağıt çeşidi davetiyeler ve mimari çizimler gibi tasarımla farklılık yaratılmak istenen çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır. Aydınger kağıdı, tamamen beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilmektedir.

Otokopi Kağıdı

Otokopi kağıdı

Evet yazım yanlışı yok fotokopi değil otokopi kağıdı. Otokopi kağıtları kendinden karbonlu yapıdadır. Bu sebeple ekstra karbon kağıdı kullanmaya gerek kalmamaktadır. Otokopi kağıdı en çok fatura, irsaliye, sipariş fişi gibi çok nüshalı işlerde tercih edilmektedir.

Kraft Kağıtlar

Kraft kağıtlar

Kraft kağıtlar geri dönüştürülmüş olan kağıtlardan üretilmektedir. Yapıları; kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir. Kraft kağıtlar en çok davetiye, broşürler ve ambalajda tercih edilirler.

Krome Karton

Krome karton kağıtlar

Krome kartonların bir yüzeyi düzgün ve beyaz, diğer yüzeyi ise mattır. Bu kağıt çeşitleri genellikle ambalaj sektöründe kullanılır.

Pelür

Pelür kağıt çeşitleri

Pelür kağıt çeşitleri genellikle ambalaj sektöründe kullanılırlar. Kırılacak malzemeleri korumak için üzerlerine sarılırlar. Pelür kağıt çeşitleri son derece hafif, ince ve transparan yapıdadır.

Benzer Yazılar

Kağıt Çeşitleri
4/ 5

1 yorum:

16 Aralık 2018 10:31 delete

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

YANITLA
avatar